Welkom op de website van de Arboretumkerk

De kerk aan de Arboretumlaan in Wageningen, bekend als Arboretumkerk Vrijzinnig Op Weg, is het vrijzinnige huis voor mensen met uiteenlopende achtergrond.
Reserveren is niet nodig. Mocht u behoefte hebben om de 1,5 m te behouden, kunt u zich opgeven via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (uiterlijk om 18.00u voorafgaande dag) en wordt een plaats gereserveerd. 

De vieringen zijn digitaal te beluisteren via Youtube. Klik op LUISTEREN voor de Youtube kerkradio en op LEZEN om de liturgie te bekijken.

 

Zondag 14 augustus 2022:   Luisteren     Lezen  

 

Bericht

Jeugd

Bij de geboorte van de kinderen

In de Arboretumkerk kunnen ouders in een speciale viering hun dankbaarheid voor de geboorte van hun kind uitspreken te midden van familie, vrienden en de gemeente. Deze viering wordt in een aantal bijeenkomsten voorbereid, samen met de predikant en andere ouders. De gemeente heet de kinderen van harte welkom en belooft de ouders bij te staan waar het passend en gewenst is.

 

Oppas voor de allerkleinsten (0-3 jaar) en Kiezeltjes (3-6 jaar)

Op de 2e en 4e zondag van de maand is er oppas voor de allerkleinsten (0-3 jaar) en komen de Kiezeltjes (kinderen van 3-6 jaar) samen in de Tuinzaal. Ze zijn vanaf 9.45 welkom in de Tuinzaal, vlak naast de kerkzaal.

Er is een vaste volgorde waar de kinderen zich veilig bij voelen: de kinderen gaan in de kring zitten, er wordt een kaars aangestoken en een lied gezongen: “Dag vlam, dag bloem, dag doos”. In de doos zit elke keer een ander voorwerp, dat te maken heeft met het thema van de ochtend en met het prentenboek dat samen bekeken en voorgelezen wordt. Thema’s zijn bijvoorbeeld vertrouwen, alleen of samen zijn, vriendschap, groeien en vrolijk of juist verdrietig zijn. Na het verhaal gaan de kinderen spelen of knutselen.

Aan het eind van de viering van de grote mensen komen de Kiezeltjes samen met de allerkleinste kinderen in de kerk. Daar kunnen ze voorin zitten, op een bankje of op schoot bij de oppas, of bij papa of mama gaan zitten. Zo kunnen ze het slot van de viering meemaken en meezingen met het zegenlied.

De methode die voor de vieringen van de kiezeltjes wordt gebruikt heet “Kom in de kring” en is ontwikkeld door Corien van Ark. De leiding van de Kiezeltjes is in handen van Marisca van den Ende en Hanneke van Dijk. Er is altijd extra oppas aanwezig.

 

Kinder- en tienerkring (7-12 jaar)

Op de 2 e en 4 e zondag van de maand is er een apart programma voor kinderen (6-9 jaar) en tieners (10-12 jaar). De kinderen komen eerst mee naar de kerk en maken het begin van de viering van de volwassenen mee. Daarna gaan ze naar hun eigen ruimte. De indeling van de groepen is gebaseerd op leeftijd en ontwikkeling. In de kringen wordt aangesloten bij de verhalen die op dat moment in de kerk worden verteld. Er worden verschillende methoden gebruikt die passen bij het verhaal. Zo is het mogelijk dat we buiten actief aan het bouwen gaan met de dingen die we vinden in het bos of juist naar een Godly Play verhaal gaan luisteren, wat een meer verstilde vorm van vertellen is met behulp van kunstzinnige materialen. 

Leiding: Irene van Zee, Cecile Singh–Povel, Kristine Durksz, Gert Jan Veldwisch, Tineke Jansen en André van den Ende

De predikante en jeugdwerker Esther van Hoeve fungeren als adviseurs op de achtergrond.

 

Bijzondere vieringen

Vijf keer per jaar is er een bijzondere viering zoals een Kliederkerk, de Kinderkerstviering of de goede doelen actie aan het eind van het seizoen. Deze activiteiten zijn voor alle leeftijden dus ouders zijn ook van harte welkom om mee te doen!

 

Jongeren

De Arboretumkerk telt drie jongerengroepen die eens per maand op zondag eind van de middag (17.30-20.00) samenkomen: DREK 12-14, JOIN(t) 14-15 en SOEP 16-19. De eerste twee groepen beginnen samen met een zelf klaargemaakte maaltijd en gaan daarna uiteen. SOEP komt op een andere zondag bij elkaar. In deze groep beginnen we met een bord soep, die door een van de deelnemers is klaargemaakt.

In DREK en JOIN(t) gaat het in de eerste plaats om elkaar - en jezelf - op een ongedwongen manier leren kennen en ervaringen met elkaar te delen. Veiligheid, gezelligheid en verdieping komen hier samen in gesprekken over thema’s die aansluiten bij de leefwereld van de jongeren en door spel, creativiteit en een ‘slijpen’ aan de verhalen uit de Bijbelse traditie. Aan het eind van het seizoen organiseren de jongeren een actie voor een goed doel.

In SOEP gaan we een laagje dieper en bespreken we thema’s en levensvragen die door de jongeren zelf worden aangedragen. Er is een moment dat de jongere ook deze laatste groep is ontgroeid. Tijdens een kleine pelgrimage maken we creatief de balans op, waarna we tijdens een door de ouders voorbereide maaltijd samen met de jongeren en hun ouders terugblikken op hun gezamenlijke Arboretumtijd. Het afscheid zelf markeren we in een viering op de laatste zondag voor de zomervakantie. Met een passend ritueel en een symbolisch cadeau zwaaien we hen uit.

 

De leiding is in handen van de jeugdwerker Jorn den Hertog in samenwerking met ouders van kinderen/ jongeren uit de gemeente en in overleg met de predikant.

 

Ouders: vallen en opvoeden

Een aantal keer per jaar organiseren we speciale avonden voor ouders rond ‘zin in opvoeden’. We gebruiken theologische/pedagogische beschouwingen en zelf in te brengen casussen om te reflecteren op onze eigen ervaringen in opvoeden. Daarnaast denken we na over de rol van geloof in het groot brengen van kinderen. De vorm die we gebruiken varieert van intervisie bijeenkomsten, pelgrims wandeling tot interactief theater. Er is veel ruimte voor uitwisseling en delen. 

+